ICF Unvanları ACC, PCC ve MCC Nedir?
ICF, minimum eğitimi koşulu olarak 60 saatlik temel eğitim sürecini şart koşar. Genellikle 60 saat ve 4 modülden oluşan bu temel eğitimi alan koçlar profesyonel olarak koçluk yapabilirler. ICF Unvanları ise profesyonel koçluktaki mükemmelliği temsil eder.
Nasıl ki bir üniversiteyi bitirdiğinizle ilgili mesleği yapma ehliyetine sahip olursunuz, bunu minimum 60 saatlik temel eğitime örnek olarak verebiliriz. ICF unvanlarını ise akademik dünyadaki Dr, Doçent ve Profesör unvanlarına benzetebiliriz.
2022 yılı Küresel Tüketici Algı Araştırmasına göre, koçluk hizmeti alanların %85’i çalıştıkları koçun ICF Unvanına sahip olmasını “önemli” ya da “çok önemli” olduğunu söylemişlerdir.
Üç farklı ICF Unvanı vardır:
ACC – Associate Certified Coach (Yardımcı Sertifikalı Koç),
PCC – Professional Certified Coach (Profesyonel Sertifikalı Koç) ve
MCC – Master Certified Coach (Usta Sertifikalı Koç).
Her unvan farklı koçluk deneyimi ve koç eğitim saatini içermektedir.
ACC unvanı nasıl alınır?
ACC unvanı için Esentia Academy’deki Unvan Paketi (Level 2) programımız ICF koşullarının akademik unsurlarının tamamını karşılamaktadır. Program sonunda akademimiz tarafından yapılacak Performans Değerlendirme Sınavı ile mezun olarak bizden aldığınız belgeler ile ICF’e ACC unvan başvurusunda bulunabilirsiniz.
Program mezuniyeti ve ACC unvan başvurusu için 100 saatlik bireysel koçluk seans deneyimigerekmektedir. En az 8 farklı danışanla yapılması gereken 100 saatin en az 75 saati ücretli koçluk seansı olmalıdır.
İlk modül sonrası yapılan tüm koçluklar geçerli sayılır. Eğitim içinde yapılan koçluklar dahil değildir.
Akademimiz COC Deneyim Kulübü ile bu saatleri tamamlamanızı destekler ve Coach 7/24 merkezi ile gelir elde edecek şekilde deneyim saatlerinizi arttırmanıza yardımcı olur. Kaydın nasıl tutulacağı ve detaylar eğitimlerimizde verilmektedir.
PCC unvanı nasıl alınır?
ACC olmadan direkt PCC unvanı alınabilmektedir. PCC unvanı için Esentia Academy’deki Unvan Paketi (Level 2) programımız ICF koşullarının akademik unsurlarının tamamını karşılamaktadır. Program sonunda akademimiz tarafından yapılacak Performans Değerlendirme Sınavı ile mezun olarak bizden aldığınız belgeler ile ICF’e PCC unvan başvurusunda bulunabilirsiniz.
Program mezuniyeti ve PCC unvan başvurusu için 500 saatlik bireysel koçluk seans deneyimigerekmektedir. En az 25 farklı danışanla yapılması gereken bu 500 saatin en 450 saati ücretli koçluk seansı olmalıdır.
İlk modül sonrası yapılan tüm koçluklar geçerli sayılır. Eğitim içinde yapılan koçluklar dahil değildir.
Akademimiz COC Deneyim Kulübü ile bu saatleri tamamlamanızı destekler ve Coach 7/24 merkezi ile gelir elde edecek şekilde deneyim saatlerinizi arttırmanıza yardımcı olur. Kaydın nasıl tutulacağı ve detaylar eğitimlerimizde verilmektedir.
MCC unvanı nasıl alınır?
MCC koçluktaki en yüksek unvandır. Zaman ve tecrübe gerektirir. MCC olmak için öncelikle daha önce PCC olma koşulu vardır. Ardından 2.500 saatlik koçluk deneyimi ile ICF Global’e başvurulur ve Performans Değerlendirme Sınavları sadece ICF global tarafından yapılır. MCC unvanı asıl hedef olmakla birlikte sonraki süreçleri ifade eder.
Mezun olduktan sonra ICF Global’e başvuru süreçleri
- Unvan başvuruları sadece ICF Global’e yapılır ve unvanlar sadece ICF Global tarafından verilir. Akademilerden mezuniyet sonrasındaki unvan süreci sadece koç ile ICF Global arasındadır.
- Başvuru sırasında unvan başvuru ücretleri ICF Global’e yatırılır:
ACC için ICF Üyeleri: $175 USD, Üye olmayanlar: $325 USD
PCC için ICF Üyeleri: $375 USD, Üye olmayanlar: $525 USD
- Unvan başvurusundan sonra ICF Global, Yeterlilik Sınavı adı verilen bir test sınavı yapmaktadır. 81 senaryo tabanlı sorudan oluşan çoktan seçmeli sınavda Türkçe seçeneği vardır. Akademimiz, Yeterlilik Test Sınavına hazırlık konusunda öğrencilerimize Unvan Paketine dahil olan Mentorluk programıyla özel destek vermektedir. Yeterlilik Test Sınavıyla ilgili tıklayabilirsiniz.
- Yeterlilik Test Sınavını da başarıyla geçtikten sonra Unvan sertifikanız ICF Global tarafından birkaç gün içinde mailinize gönderilir. Biz de bu başarınızla gurur duyar ve unvanınızı mutlulukla paylaşırız.
- Aldığınız unvanın 3 senede bir yenilenmesi gerekmektedir. 3 sene boyunca toplam kredisi 40 CCE olan Sürekli Koçluk Eğitimlerine katıldığınızı belgelendiren sertifikalarınızı ICF Global’e yükleyerek ve yenileme ücretini (ICF üyeleri için 175 USD, üye olmayanlar için 275 USD) ICF Global’e yatırarak unvanınızı başka bir işleme gerek olmadan yenileyebilirsiniz.
SIK SORULAN SORULAR
Soru 1) ACC olmadan doğrudan PCC olabilir miyim?
Cevap: Evet. Eğer Level-2 (Unvan Paketi) mezuniyetinizle birlikte koçluk deneyim süreniz en az 500 saat ise doğrudan PCC unvanı için ICF’e başvurabilirsiniz.
Soru 2) ACC olduktan bir süre sonra PCC olmam için ne gerekecek?
Cevap: Eğer Unvan Paketi (Level-2) mezunuysanız ve ACC unvanı aldıysanız, koçluk deneyim saatiniz 500 saat olduğunda ICF’e aynı mezuniyet sertifikanızı ibraz ederek (yeni bir eğitim almanıza gerek kalmadan) PCC unvanı için başvurabilirsiniz. Daha önce ICF Yeterlilik Test Sınavına girdiyseniz yeniden girmeniz gerekmeyecek. Ancak ACC’den PCC’ye geçişte ICF Global’e bir kez daha unvan başvuru ücreti ödemeniz gerekecek.
Soru 3) Kararsızım, Unvan Paketi (Level-2) mezunu olunca önce ACC mi olmalıyım yoksa deneyim süremin dolmasını bekleyip PCC için mi başvurmalıyım?
Cevap: Bu tamamen kişisel bir tercih. 100 deneyim saatinizi doldurup biran önce unvan almak istiyorsanız ACC için başvurabilirsiniz. Deneyim saatiniz 500 olunca da PCC olmak için yeniden aynı mezuniyet belgesiyle ICF’e unvan yükseltmek için başvurabilirsiniz.
Eğer 500 saat deneyime hedeflediğiniz zamanda ulaşacağınızı düşünüyorsanız ve iki kez unvan başvuru ücreti de ödemek istemiyorsanız biraz sabredip doğrudam PCC unvanı için başvurmayı tercih edebilirsiniz.
Soru 4) Unvan yenileme süreci nedir?
ICF unvanlarının 3 senede bir yenilenmesi gerekmektedir. ICF Global web sayfasına giriş yaparak profilinizden yenileme başvurusunda bulunabilirsiniz. Yenileme sırasında şunlar gereklidir:
- Son 3 sene içinde aldığınız ve en az 40 saat (CCE) olan eğitimlerin belgesi. (Bu süre içine aldığınız niş eğitimler, katıldığınız ICF konferansları, verdiğiniz veya aldığınız ICF onaylı ders veya mentorluklar vb. dahil edilebilir.)
- Unvan yenileme ücreti: ICF üyeleri için 175 USD, üye olmayanlar için 275 USD’dir.
Esentia Academy, ICF’in en yüksek akreditasyonu olan Level 2 (eski adıyla ACTP) onayına sahiptir ve ICF adına Türkçe final sınavları yapma yetkisi vardır. Ülkemizin en önemli koçlarını yetiştiren ve alanında lider olan akademimizin koçluk eğitim programını incelemek için lütfen tıklayınız
Yorumlar ()