Neden ICF Onaylı Koçluk Eğitimi Almalısın?

Neden ICF Onaylı Koçluk Eğitimi Almalısın?
Photo by Baim Hanif / Unsplash

Profesyonel Koçluk, özellikle 21. yüzyıldan itibaren tüm dünyada saygın ve popüler bir meslek olarak değer görüyor.

Dünyada Fortune 500 içinde yer alan üst düzey şirketler ile ülkemizde de İMKB 30 içindeki firmaların tamamı yönetici veya çalışanlarına koçluk desteği aldırıyor. Yapılan araştırmalar Profesyonel Koçluğun pandemi döneminde bile kurumsal hayatta IT sektörü ile birlikte en çok ciro yapan iş kolu olduğunu göstermekte. 

Sadece kurumsal hayatta değil yöneticiler, siyasetçiler, iş insanları, sanatçılar, sporcular gibi nitelikli kişilerin büyük çoğunluğu bireysel koçluk desteği alıyor.

Profesyonel Koçluk, çağın en güçlü gelişim aracı olduğu gibi aynı zamanda en gözde freelance mesleği olarak birçok nitelikli kişinin yeni kariyer planı olmaya devam ediyor.

Tüm bunlar için global ve kurumsal anlamda koçluğun tek geçerli akreditasyonuna sahip olmak gerekiyor: ICF 

Kısa adı ICF olan Uluslararası Koçluk Federasyonu, tüm dünyada profesyonel koçluk mesleğinin anahtar kelimesi olarak kabul görmektedir. Koçluk seans desteği arayan müşteriler ve profesyonel bir koç olmak isteyen adaylar için ilk ve en önemli kriter ICF standartlarına uygunluktur.

1995 yılında ABD’de kurulan ve bugün ülkemiz dahil 100’den fazla ülkede etkin bir faaliyet gösteren ICF; koçluğun standartlarını belirler, koçluk okullarının programlarını onaylar, etik kurallara uygunluğu denetler, profesyonel koçlara unvan verir ve koçların gelişim faaliyetlerini yürütür.

Çevremizde kendilerini koç olarak tanıtan birçok kişi görebiliriz. Ancak kendini koç olarak tanıtanların çoğunun koçluk için gerekli olan becerilere sahip olmadığını ve profesyonel olarak bu mesleği sürdüren kişilerden alıntılar yaparak kendi kendilerine bu sıfatı yüklediklerini de fark ederiz.

İşte bu noktada belirleyici olan soru şudur: ICF onaylı bir koçluk eğitimi aldınız mı?

ICF onaylı bir eğitim almamış kişiler özellikle kurumsal ve global anlamda profesyonel bir koç olarak kabul görmez. Bireysel olarak koçluk seans desteği almak isteyen müşteri adayları da Google’da yapacakları 5 dakikalık bir araştırma sonucunda koçluk alacakları kişinin ICF onaylı bir eğitim almış olmaları gerektiğini fark etmektedirler.

Bugün tüm dünyada saygın bir meslek olarak kabul gören profesyonel koçluğu, işsizliğin diğer adı haline gelen vasıfsız yaşam koçlarından ayıran en önemli kriter ICF’tir. ICF onaylı koçlar tüm dünyada ve ülkemizde üst düzey şirketlere, yöneticilere, iş insanlarına, sporculara, siyasetçilere ve sanatçılara koçluk yapmaktadır.

  • ICF değil ama başka bir “Uluslararası onaylı bir sertifika” veren eğitimler?

Burada bir diğer önemli nokta da “Uluslararası onaylı” olarak lanse edilen herhangi bir eğitimin ICF onayı ile karıştırılmasıdır. Mesele sertifikanın üzerinde Türkiye dışında X bir merkezin logosu bulunan eğitim değil, ICF onaylı bir eğitim olmasıdır.

“Alacağım sertifika için uluslararası onaylı denmişti ama görüyorum ki ICF onaylı olmayınca değeri yokmuş” diye sonradan mağdur olan kişilerden olmamak için bu ayrıma dikkat edilmesi gerekir.

  • Peki “üniversite onaylı” veya “e-devlette gözüken” koçluk eğitimleri?

Aynı durum ekranlardan tanınan bazı “ünlü” isimlerin verdiği eğitimler için de, “üniversite onaylı” veya “e-devlette gözüken” diğer eğitimler için de geçerli. İlgili koçluk eğitimlerinin hazır videolar izleterek ve yüzlerce kişinin doluştuğu göstermelik online ders sonunda basit bir test sınavı yaparak kısa sürede verdikleri sertifikalar havada uçuşmakta. Maliyet olarak çok uygun olan bu eğitimlerin sonunda alınan sertifikalar ICF onaylı değil ise (ki bu koşullardaki bir eğitimin ICF onaylı olması mümkün olamaz) yukarıda söz edilen durumlar aynen geçerlidir.

Koçluk bir beceridir ve tüm diğer beceriler gibi sadece izleyerek edinilemez. Nasıl ki piyano çalmak için binlerce video izleyip yüzlerce kitap okumak yeterli olmayacaksa aynı durum koçluk için de geçerlidir.

Profesyonel bir koç olmak için aktif olarak katılacağınız, 10-15 kişilik gruplarda uygulayarak öğreneceğiniz, unvanlı ICF koçlarının gözetiminde her an gözleneceğiniz, defalarca koçluk demoları yapacağınız ve ICF tarafından onaylanmış program standartlarını edineceğiniz nitelikli ve canlı (online veya yüz yüze) bir eğitim almanız takdir edersiniz ki daha gerçekçi bir seçenektir.

Sonuç olarak ister bireysel niteliğinizi arttırmayı ister bu işi profesyonel olarak yapmayı hedefleyin, koçlukla ilgili ilk ve en temel kriterinizin ICF onayı olması gerektiğini önemle hatırlatırız.

Esentia Academy, ICF’in en yüksek akreditasyonu olan Level 2 (eski adıyla ACTP) onayına sahiptir ve ICF adına Türkçe final sınavları yapma yetkisi vardır. Ülkemizin en önemli koçlarını yetiştiren ve alanında lider olan akademimizin koçluk eğitim programını incelemek için lütfen tıklayınız